muhasebe
muhasebe dersleri

KAMBİYO SENETLERİ

7. Çek İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi: Yabancı banka, Türkiye’de bulunan bankadaki hesaplara kaydedilmek üzere çek çekebilir. Yabancı banka Türkiye’deki bir bankaya çek gönderdiğinde, bankanın bu bildirimi alması ile çek tutarı sabit kurla yabancı banka hesabı borçlu, "395 ÖDEME EMİRLERİ (YP)" hesabı alacaklı olacaktır. Çek hamili bankaya çeki ibraz edip karşılığını Türk Lirası veya efektif olarak aldığında "395 ÖDEME EMİRLERİ (YP)" hesabı, "295 DÖVİZ VAZİYETİ" hesabının alacağına karşılık kapatılır.

REKLAM

Havale yabancı para ile açılmış bir hesaba (Döviz Tevdiat Hesabı veya yabancı paralı bir kredi hesabı gibi) aktarılması halinde bankaya ait döviz miktarında değişiklik olmayacağı için "295 DÖVİZ VAZİYETİ" hesabı, dolayısıyla da "294 DÖVİZ ALIM/SATIM HESABI" çalıştırılamaz, havale tutarı "295 ÖDEME EMİRLERİ (YP)" hesabının borcu karşılığında ilgili yabancı paralı hesaba alacak yazılır.

Çek çekildiğine dair bildirim yapılmadan çek ibraz edilirse çek üzerindeki imzalar kontrol edilir, herhangi bir sorun olmadığı anlaşılınca yabancı banka hesabına karşılık ödeme yapılır. Çekin bankanın başka bir şubesine ibraz edilmesi durumunda, ödeme talebi ile karşılaşan şube hesabın bulunduğu şubeden provizyon alarak ödemeyi gerçekleştirir.

7.1. Çekin Keşidesi: Bankaların, yabancı muhabirler nezdindeki cari hesapları üzerine çek çekerek müşterilerine verilmesi yoluyla da havale yapılabilir. Yabancı para ile havale yaptırmak isteyen müşterinin bankaya başvurmasında, çek karşılığı efektif veya Türk parası olarak alınır; komisyon, gider karşılıkları, BSMV tahsil edilir. Daha sonra çek imzalanarak müşteriye verilir. Aynı zamanda da durum muhatap bankaya bildirilir.

7.2. İştira ve Tahsil: T.C. Merkez Bankası tarafından konvertibl kabul edilen yabancı para cinsleri üzerinden düzenlenen çekler bankalarca ya iştira edilerek lehtarına ödenir ya da tahsile alınır.

7.3. Çek İştirası (Satın Alınması): Yabancı bir banka veya çek kuruluşuna ait döviz üzerinden düzenlenmiş çeklerin ibrazı anında müşteriye nakden veya hesaben ödenmesine “çek iştirası” denir. T.C. Merkez Bankası'nın 8 Kasım 1999 tarih, 99/YB-22 sayılı genelgesi uyarınca, döviz üzerinden düzenlenen,
- İbraz edilen Türk bankası üzerine düzenlenenler dışındaki banka çeklerinin,
- Şahıs çeklerinin,
- Üçüncü kişiler tarafından ibraz edilen seyahat çekleri ve eurocheque'lerin

Kabili rücu iştira edilmesi bir kredi işlemi olarak değerlendirilmektedir. Gerçek sahipleri tarafından ibraz edilen seyahat çekleri ve eurocheque'ler kredilendirme kapsamı dışındadır. Kredilendirilmesi gereken türden bir çeki iştiraya alınacak müşterinin banka nezdinde iştira kredisi bulunmalıdır. Çek iştira kredisi kapsamında alışı yapılacak işlemler imzalanacak taahhütname veya sözleşme hükümleri kapsamında sonuçlandırılır. Çek iştira kredisi, banka ile müşteri arasında tespit edilecek faiz ve/veya komisyon karşılığı kullandırılır.

Döviz üzerinden düzenlenen çeklerin kabili rücu şekilde iştira edilmesi bankacılık tekniği bakımından bir kredi işlemi olduğundan, bankaların Türkiye’de yerleşik kişilere döviz kredisi kullandırmalarının mümkün bulunmaması nedeniyle iştira edilen çek bedellerinin Türk Lirası olarak ödenmesi ve Türk Lirası kredi hesaplarında izlenmesi gerekir. İştira edilebilir olduğu tespit edilen çek, sabit kur üzerinden “015 SATIN ALINAN BANKA ÇEKLERİ (YP)” hesabına alınırken senet tutarı müşteriye “294 DÖVİZ ALIM/SATIM” hesabının borcu karşılığında ödenir. Ayrıca müşteriden komisyon, gider karşılığı ve BSMV'de alınır.

Çek tahsil için muhabire gönderildiğinde “015 SATIN ALINAN BANKA ÇEKLERİ (YP)” hesabının tali hesaplar arasındaki aktarma ile bu işlem kayıtlara yansıtılır. Çek tutarının tahsil edildiğini ve buna ait muhabir dekontu alındığında da yabancı muhabir bankanın hesabı karşılığında çek “015 SATIN ALINAN BANKA ÇEKLERİ” hesabından çıkartılır.

7.4. Çek Tahsili: Çekin tahsile alınması, çek bedelinin keşideli olduğu bankadan tahsil edilmesi ile olur. Müşteri tahsil edilmek üzere yabancı paralı çek verdiğinde; Türk paralı çeklerde olduğu gibi; tahsil edilinceye kadar nazım hesaplarda tutulur. Senedin tahsilinden sonra karşılığı müşteriye ödenir.


8. İskonto ve İştira Senetleri (Yabancı Senetler): Yabancı senetlerin de yerli senetler gibi tahsili, iskontosu ve iştirası ilgili işlemler bankalar tarafından yapılır. Bankalar tarafından iskonto ve iştiraya kabul edilen Türk Parası ve Yabancı Para senetlerinin kaydı aktif niteliktedir.

8.1. Yabancı Senetlerin Tahsili (İskontosu): Bedeli belli bir vade sonunda ödenmesi gereken bir senedin vadesi beklenilmeden paraya çevrilmesi işlemine senedin iskonto (kırdırılması) edilmesi denir. İskonto, bir borcun nominal değeri (senedin üzerinde belirtilen değer) ile peşin değeri arasındaki farktır.

8.2. Yabancı Senetlerin İştirası: Yabancı ülkede düzenlenmiş bir senet tahsil edilmek üzere bankaya müracaat edilmesi durumunda, senet borçlusu müracaat edilen banka şubesinin bulunduğu şehirden başka bir şehirde ikamet ediyor ise, böyle durumlarda senet iştira senedi sayılır.

Özel finans kurumlarında tek düzen hesap planı

sayfa 2

<<<<< önceki sayfa

Kambiyo senetleri

hesap planı
Ayrıntılı Hesap Planı
2022 pratik bilgiler
2024 Pratik Bilgiler
muhasebe video eğitimi
Muhasebe Video Eğitimi
muhasebe haberleri
Güncel Haberler
REKLAM

muhasebe soruları
Muhasebe Soruları
muhasebe öğretmeni
Muhasebe Öğretmeni
enflasyon oranları
Enflasyon Oranları
kdv hesaplama
KDV Hesaplama