muhasebe
muhasebe dersleri

EMLAK VERGİSİ BEYANNAMESİ

Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

1. Emlak Vergisi Beyannamesi Düzenleme: Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir gayrimenkul türü için (arsa, arazi, bina ve işyeri) ayrı ayrı bilgi formu doldurmak zorundadırlar. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyeden temin edebilirler. Emlak Beyannamesi, her bir emlak türü için ayrı ayrı doldurulur. Ancak, aynı belediye sınırları içerisinde, aynı emlak türüne ilişkin birden fazla beyanname doldurulması halinde, emlak beyannamesinden bir örnek düzenlenir. İştirak halinde mülkiyette ise ortak imzalı tek beyanname verilmesi durumunda, bu form yalnızca beyannamede kimlik bilgileri bulunan mükellef için doldurulur.

REKLAM

Emlak vergisi beyanname formu mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak Büyük harflerle doldurulur. Kurşun kalem kesinlikle kullanılmaz. Her kutuya bir harf veya rakam yazılır. Silinti ve kazıntı yapılmaz, okunaklı düzenlemeye özen gösterilmelidir. Form, fotokopi ile çoğaltılıp kullanılamaz. Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmaz. Bilgiler alanlarına sığdığı kadar yazılır. Ayrıca, ilgili alanların doldurulurken aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

4. Bölüme; verilen emlak vergisi beyannamesinin türü işaretlenecektir.
5. Bölüme; belediye başkanlığınca verilmiş, emlak vergisi sicil numarası yazılacaktır.
6. Bölüme; maliye bakanlığına bağlı vergi dairelerince daha önce verilen vergi numarası varsa bu numara yazılacaktır. Vergi numarası internet aracılığı ile de alınabilir.
7. 8. 9. 10. Bölümlere; kimlik bilgileri, nüfus cüzdanında yazılı olduğu şekilde ve kısaltılmadan aynen yazılacaktır. Soyadı Alanına gerçek kişilerde soyadı, tüzel kişilerde unvanı yazılacaktır. Tüzel kişilerde unvan, soyadı satırını taşarsa, izleyen adı, baba adı ve ana adı satırlarına devam edilecektir. Tüzel kişilerde, unvan, resmen tescil edilen haliyle aynen ve belirtilen alanlara sığdığı kadar yazılacaktır.
11. Bölüme; doğum tarihi gün, ay ve yıl olarak belirtilerek, tüzel kişiler de tescil tarihi yazılır.
13. Bölüme; uyruğu alanına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar T.C. rumuzunu, başka ülke tabiyetinde olanlar ise, ülkelerinin Uluslararası Trafik Kodunu yazacaklardır.
14. Bölüme; doğum yeri alanına, ilçe adı yazılacaktır. merkez ilçenin ayrı bir adı yosa il adı yazılacaktır. Köy ve bucak ismi yazılmayacaktır. Tüzel kişilerde, şirket merkezinin bulunduğu ilçe yazılacaktır. Gerçek kişiler için doğum yeri, tüzel kişiler için şirket merkezinin bulunduğu il plaka kodu, ayrılan alana yazılacaktır.
15. Bölüme; nüfusa kayıtlı olduğu yer alanına nüfus cüzdanında yazılı olan yer adı ile bağlı olunan il plaka numarası yazılacaktır.
17. Bölüme; adres yazımı sırasında mahalle, cadde bilgileri ayrılan alanlara yazılacak ve posta kodu muhakkak belirtilecektir. Varsa telefon numarası, alan kodu ile birlikte yazılacaktır.
18. Bölüme; beyannamede beyan edilen emlak sayısı yazılacaktır.
19. Bölüme; emlak vergisi beyannamesinin arsa, arazi ve bina için 2006 yılına ilişkin olan tutar aktarılacaktır.

Dünyanın bütün ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri emlak üzerinden, emlak vergisi veya başka adlarla vergi alınmaktadır. Emlak üzerinden alınmakta olan bu verginin en önemli sorunu değerleme, yani emlağın vergiye tabi tutulacak kıymetinin belirlenmesi olmuştur.

Emlak Vergisi Beyannamesi İle Birlikte İstenen Belgeler:
- Tapu fotokopisi ve beyan sahibinin vergi numarası
- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve TC kimlik numarası
- Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi
- Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya iş yeri numarası),
- Emlak vergisi beyannamesi gayrimenkulün alındığı tarihten itibaren "üç ay içerisinde" verilecek. O yılın vergi ödeme makbuzu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin gelir servisine başvurmalıdır.

2. Emlak Vergisini Ödemek: Emlak Vergisi 2 eşit taksitte alınır. Taksit ödemesi Mart-Nisan-Mayıs ayları içerisinde,
- Taksit ödemesi Kasım ayında yapılır.
- Dileyen mükellef tümünü birinci taksit döneminde veya daha önce de ödeyebilir.

Emlak Vergisi 3030 Sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırlı ve mücavir (yakın komşu) alanları içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin (gayrimenkullerin) emlak vergileri bağlı bulunduğu il, ilçe ya da daha alt belediyelerce tahsil edilir. Emlak Vergisi Kanununun 29 ncu maddesinde ise emlak vergisi değerinin mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl bir önceki yılın yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttırılması suretiyle bulunacağı belirtilmiştir.

Emlak vergileri ilgili belediyelerin veznelerine veya belediyenin çek hesap numarası yazılmak suretiyle Türkiye’nin herhangi bir PTT şubesinden de ödenebilecektir. Mayıs ayının son günü mesai saati bitimine Kadar posta çeki ile ödenmesi durumunda da vergi zamanında ödenmiş olacaktır.


Kurumsal başvurular

hesap planı
Ayrıntılı Hesap Planı
2021 pratik bilgiler
2021 Pratik Bilgiler
muhasebe video eğitimi
Muhasebe Video Eğitimi
muhasebe haberleri
Güncel Haberler
REKLAM

muhasebe soruları
Muhasebe Soruları
muhasebe öğretmeni
Muhasebe Öğretmeni
enflasyon oranları
Enflasyon Oranları
kdv hesaplama
KDV Hesaplama