Anasayfa > Eğitim > Sınavsız Geçiş’te Yerleştirme Nasıl Olur

Sınavsız Geçiş’te Yerleştirme Nasıl Olur

Mesleki  ve  teknik  ortaöğretim  kurumlarından meslek Yüksekokulları  ile  açık öğretim  ön lisans programlarına sınavsız  geçiş:

REKLAM

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir. Türkiye ve KKTC dışındaki bir ülkedeki mesleki ve teknik orta öğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır.

METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezi sistemle yapılır:
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu
Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına yerleştirilmelerinde, bu adayların 2013-ÖSYS puanları kullanılacaktır.

Sınavsız Geçiş İçin YGS’ye Girme Zorunluluğu Var mı

REKLAM

İlginizi çekebilir

2022 ÖSYM Sınav Takvimi

ÖSYM’nin yayınladığı sınav takvimine göre 2022 yılında yapılacak sınavlar ve sınav tarihleri, başvuru tarihleri ve …

7 Yorumlar

  1. Merhaba Ben 2010 yılında Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesinden mezun oldum 2 yıl üst üste maras sütcü imam üniversitesi bilgisayar programcılıgı bölümü geldi ve sorunlar yüzünden gidememistim suan herhangi bir meslek yüksek okuluna kayıt yaptırıp egitim hayatımı devam ettirmek istiyorum bana ne yapmam gerektigi hakkında bilgi verirseniz memnun olurum…İyi günler iyi calısmalar…

  2. merhaba ben 1996-1997 Kayseri Atatürk Tic.meslek lisesi mezunuyum bu haktan bende yararlanabilirmiyim.şansım ne kadar başvuru için geçiktinmi bu hak her sene varmı bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler

  3. cocukgelisimi

    mrb ben 2012 de mezun oldum tercih yaprak çocuk gelişimi bölümü seçtim ve muhasebe bölümü yazdım fakat muhasebe çıktı kayıt yaptrdık ama gitmedim sınavsız geçiş hakkımı kulllanacağm başvru yaptım ama şansım ne kdr bilmiyorum bu durumda bildirr misiniz tşkler.

  4. ben 2007 de çocuk gelişimi bölümünü bitirdm.5 sene ücretli öğretmenlik yaptım.ama artık işimiz zorlaştı. 4 yıllık tamamlamak istiyorum ama farklı bir bölüme geçebilirmiyim öss ye girip.mesela muhasebe yada işletme?

  5. merhabalar..
    2yıllık myo mezunuyum
    açıköğretime sınavsız geçişe başvurabilir miyim 4yıla tamamlamak için
    yada geçiş yaptığımda okumuş olduğum 2yılım yanar mı

  6. merhaba;
    Şuanda mesleki açık lise öğrencisiyim myüksekokuluna girebiyormuyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir