Bakanlık “e-müfredat” ve “e-ders” uygulamasını hayata geçiriliyor.
Talim Terbiye Kurulu Başkanı “Öğrenci dersi dinleyemeyebilir. İnternetten telafi edebilecek. 7-8 ay içinde sistem geliştirilecek” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, dersleri kaçıran veya ek bilgi edinip kendini geliştirmek isteyen öğrencilere yönelik internet üzerinden ders anlatımına ilişkin yeni bir sistem hayata geçiriyor. Öğrenciler bir derse gidememeleri veya derse gidip anlamamaları veya dinleyemedikleri durumlarda aynı dersi internetten izleyebilecek. Sisteme ilişkin hazırlıklar sürüyor, 8 ay sonra hayata geçirilmesi planlanıyor.
Türkiye Özel Okulları Birliği Derneğince düzenlenen 12. Eğitim Sempozyumu, Antalya’da başladı. Yarın sona erecek toplantıda 4+4+4 sistemi ve dijital eğitim konuları ele alınıyor. Toplantıya çok sayıda MEB bürokratı da katıldı. MEB’in “beyni” olarak kabul edilen ve eğitim programlarını hayata geçiren Talim-Terbiye Kurulu’nun Başkanı Prof. Dr. Emin Karip, eğitimde devrim olaran nitelendirilen yeni bir projeye ilişkin bilgiler verdi.
“e-müfredat” ve “e-ders” sistemi, artık öğrencilerin her türlü dersi internetten izleyebilmesini hedefliyor. Dersi kaçırma dönemi ve derste sınıfta olsa bile sıkılıp dinleyememe durumunda internetten telafi edebilecek. Okullarda devamsızlık sınırı olduğudan, öğrencilerin tüm dersleri internetten izlemelerinin de önüne geçilecek. Öğrenciler kaçırdıkları dersleri internetten takip edip izleyebilecek. Tüm dersler için videolar, animasyonlar ve programlar da hazırlanacak. Müfredat içerisindeki konular detaylı şekilde basit bir dille anlatılarak öğrencilere destek sağlanacak. Bu sistemle dershane sistemine de büyük darbe vurulması planlanıyor.
Konuya ilişkin bilgi veren TTK Başkanı Emin Karip, 21. yüzyıla ayak uydurmak zorunda olduklarını ifade ederek, “Artık 6-7 yaşındaki çocuklar bize cep telefonu, bilgisayar öğretiyor. Böyle yetişen bir nesilin önünde interneti kullanmazsanız olmaz” dedi. Zihinsel dönüşüm gerektiğini ifade eden Karip, “Apple Store’den diğer windows gibi yazılımlardan milyarlarca uygulama indiriliyor. Dünyadaki çağdaşları ile rekabet edecek bir kuşak geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.
MEB’in dijital çağa ayak uydurmak zorunda olduğunu vurgulayan Karip, “e-müfredat” ve “e-ders” sistemine ilişkin şu bilgileri verdi, “Öğrenciler için elektronik içerikler sunuyoruz fakat bu elektronik içeriği iyi yönetemezsek internet dünyasında kayboluruz. Öğrenci o anda dersi kaçırabilir ama dersi telafi edebilir. Derse gelemeyebilir. Bu sistemde dersler olabilir. Videolar olabilir. Farklı elektronik içerikler olabilir. Sosyal eğitim platformu bir takım sınırlılıklar olsa da 8 ay içinde sistem gelişecek. Materyaller artacak. Şu anda sistemde 44 bin görsel materyal var. 2 bin işitsel materyal ve 400 bilim ve teknik dergisi var. Şu anda yeni dergi anlaşmaları yapılıyor. TÜBİTAK’ın Bilim veTeknik Dergisi artık çocuklara ücretsiz olacak. 2 bin eğitsel video var. 400 e-kitap 50 e-içerik portalı var. E-içerik ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Özel okulların da ulaşımı için altyapı oluşturuluyor. Sanırım önümüzdeki sürede 2-3 ay zaman içinde bu da gerçekleştirilebilir. e-ders içerisinde akıllı tahtada ders anlatan öğretmen videoları olacak, deneyler olacak. Her türlü görsel uygulamalar yeni bilgi güncellemeleri ile olacak…”
Kaynak: vatanim.com.tr