E-tebligat nedir: Tebliği gereken ve hukuki sonuç doğuran evrak mükelleflere elektronik ortamda evrak tebliği yapılmasıdır.
1 Nisan 2016 tarihinden itibaren belirtilen tebliğ usullerine ilave olarak e-tebligat sistemi de uygulamaya geçirilmiştir.
Vergi dairelerince düzenlenip muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken ve hukuki sonuç doğuran evrak mükelleflere postayla, memur vasıtasıyla ve ilan yoluyla tebliğ edilmektedir.
Buna göre, Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara e-tebligat sistemi ile elektronik ortamda evrak tebliği yapılabilecektir. Ayrıca, isteğe bağlı olarak kendilerine e-tebligat yapılmasını talep edenler bu sistemden faydalanabilecektir.
Tebliği gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi Kanunda yer verilen diğer tebligat usullerine göre de tebliğ edilebilir.
Basit usulde vergilendirilen mükellefler ile gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçilerin e-tebligat sistemini kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Tebligat sisteminin işleyişi:
Vergi dairesi tarafından elektronik olarak imzalanan evrak, sistemi kullanan mükellefler için tanımlanmış olan elektronik alana gönderilecektir. Daha sonra, mükelleflerin başvuruları sırasında bildirdikleri cep telefonu numarasına ve/veya e-posta adresine tebliğe ilişkin bilgilendirme mesajı iletilebilecektir. Bu belgeler ayrıca posta yoluyla gönderilmeyecektir.
E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
Mükellefler tebliğ edilen evrakı www.gib.gov.tr üzerinden e-tebligat sistemine giriş yaparak görüntüleyebilir ve istenildiğinde evrakın çıktısını alabilirler. Sistemde evraka ait gönderim tarihi ve tebliğ tarihi gibi bilgiler de yer almaktadır.
Mayıs 2016 tarihinden itibaren gerçek kişilere yapılan elektronik tebligatlar e-Devlet portalı üzerinden de görülebilecektir.