Anasayfa > Genel > Sınavsız Geçiş Hakkı Nedir?

Sınavsız Geçiş Hakkı Nedir?

Sınavsız Geçiş nedir: Meslek Liselerinden mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna en yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmeleridir.

REKLAM

Kısaca sınavsız geçiş: Meslek bölümü öğrencilerinin kendi alanlarındaki ön lisans (2 yıllık) programlarına sınavsız olarak yerleştirilmesidir. Bu nedenle bu uygulamaya sınavsız geçiş denilmektedir.

 

-Sınavsız geçiş ile sadece 2 yıllık Meslek yüksek okullarına ve açık öğretimin ön lisans (2 yıllık) programlarına gidilebilir.

-2016 ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvuru süresi içinde 2016 ÖSYS başvurularını yapmak ve süresi içinde sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırmak zorunda olmuş olmaları gereklidir.

-Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sadece bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.

-Sınavsız geçişe başvuran adaylar ile YGS ve LYS’lere giren adayların yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri birlikte yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı olduğu üniversiteye ve YÖK’e elektronik ortamda iletilecektir.

-Ön lisans programlarında Sınavsız Geçiş ile yerleştirmede OBP kullanılacak, Sınavsız Geçiş dışındaki kontenjanlara yerleştirmede ise YGS puanları kullanılacaktır.

-2016 ÖSYS sonuçlarına veya sınavsız geçiş kurallarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar 2016 Temmuz ayı içinde “2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır.

 

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezi sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

 

Muhasebe bölümünden sınavsız geçiş ile gidilebilecek bölümler

REKLAM

İlginizi çekebilir

enflasyon muhasebesi

Kurumlar ve Organizasyonlar İçin Enflasyon Muhasebesi

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde paranın satın alma gücünde hızlı bir değişim yaşanır. Bu değişimin sonuçları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.