İşinizden mi ayrıldınız? İşten mi çıkarıldınız? Ya da ilk defa iş hayatına mı atılacaksınız? Bu üç durumda da işsizlikle başa çıkmak; hem maddi hem de psikolojik olarak bu süreci atlatmak için sizlere 10 tavsiyemiz var:
1. İş İlanlarını Yakından Takip Edin
Eğer işsiz kaldıysanız; bu durumda yeniden iş bulmak için iş ilanlarına ulaşarak başvuru yapmanız gerekecektir. Ancak çoğu zaman iş arama platformları eski ve kapanmış iş ilanları ile dolu olabilir. Bu platformlardan uzak durmanız enerjinizi boş yere harcamamanızı sağlayacaktır. Güncel, yeni ve kamu şeffaflığı sunan iş ilanları ile en yeni iş pozisyonlarını dijital kariyer platformu ile kolayca keşfedebilirsiniz.
2. Kendinizle İlgili Olumlu Şeyleri Yazın
İşsizlik sürecinde kendinize yüklenmeyin. Bu durumda en çok yapılan şey kendi başarınızdan, bilginizden şüphe etmektir. İşsiz olan pek çok kişinin kendilerine verdiği değer azalmakta ve özgüvensiz hale gelmektedir. Bu hataya düşmeyin. Kendi değerinizi iş bulmakla ölçmeyin. Bu ruh haline girdiyseniz; kendinizle ilgili olumlu bulduğunuz özellikleri bir kağıda yazın. Daha sonra bu kağıdı kendinizden şüphe ettiğiniz her an açıp okuyun. Bu iş bulma sürecini sağlıklı bir şekilde atlatmanız konusunda size yardımcı olacaktır.
3. Duygularınızla Yüzleşin
Özellikle eğer işten çıkarıldıysanız utanç, yetersizlik, beceriksizlik gibi pek çok farklı olumsuz hissi aynı anda yaşıyor olabilirsiniz. Bu duyguları yaşamanız son derecede doğaldır. Ancak bu duyguların hayatınıza yön vermesine izin vermek kendinize yapacağınız büyük bir kötülüktür. Eğer bu duyguları hissediyorsanız bastırmayın. Bırakın bu duygular akıp gitsin. Bu duygularla yüzleştikten sonra bu duyguları tam tersi duygulara dönüştürün. Bunun için yetersizlik hissettiğinizde başarılarınızı, beceriksiz hissettiğiniz anlarda becerilerinizle etkilediğiniz insanları ve durumları düşünün.
4. Endişelenmeyin
İş bulma sürecinin zor ve bazen zaman alabilecek bir süreç olduğunun bilincinde hareket edin. İş bulma sürecine hemen iş bulurum düşüncesiyle girerseniz; süreç uzadığında kendinize olan güveniniz sarsılabilir. Bunu önlemek için iş bulma sürecinin uzun ve yorucu olabileceğini baştan kabul edin. İş başvurularınızın reddedilebileceğini ve önemli olanın sizin iş bulmaya çalışmak olduğunu kendinize telkin edin. Kendinizi bu konuda ne kadar iyi hazırlarsanız bu süreçle o kadar iyi başa çıkarsınız.
5. Bu Deneyimden Olumlu Dersler Çıkarın
Eğer işten çıkarıldıysanız ya da işten çıktıysanız; bu durumdan olumlu dersler çıkarın. Yaptığınız olumsuz davranışlar nedeniyle bile işten çıktıysanız bu davranışları dönüştürmeye odaklanın. Örneğin, işleri geciktirdiğiniz için işten çıkarıldıysanız zamanı daha iyi yönetmeyi öğrenin. Bunu olumlu bir hayat dersine dönüştürürseniz gelecekteki iş başarılarınızı garanti altına alırsınız.
6. Stres Azaltıcı Aktivitelere Katılın
İşsizlik süreci sizi çok stresli bir ruh haline sürükleyebilir. Bunun önüne geçmek için bu süreçte stresinizi azaltacak aktiviteler ve eylemlerde bulunun. Örneğin, yeni bir müzik aletini çalmayı öğrenin, resim yapın, günlük yürüyüşlere çıkın. Bunlar iş bulma sürecinizle alakasız gibi görünse de iş bulma stresini kontrol etmenizde size ciddi anlamda yardımcı olacaktır. Bu da bu süreci psikolojik olarak yorulmadan atlatmanız için kendinize yapabileceğiniz en iyi eylemler olacaktır.
Yine iş bulma stresini azaltmak için gönüllü faaliyetlere katılabilirsiniz. İnsanlara karşılık beklemeden yardım edebilir; burada edineceğiniz yeni dostluklar ve iş bağlantıları ile iş bulma sürecinizi hiç beklemediğiniz bir şekilde gelen bir iş teklifiyle kısaltabilirsiniz.
7. Finansal Durumunuzla İlgili Destek Alın
İşsizlik sürecinin maddi yansıması belki de insanları en kötü etkileyen olaydır. Özellikle işsizlik ile birlikte gelen maddi sıkıntılar, maaşsız kalma durumu kendinizi çok yetersiz hissetmenize yol açabilir. Bu durumdan kaçınmak için finansal durumunuzu planlamak için bir danışmana ya da bir dostunuza başvurabilirsiniz. Yine devletin sunduğu işsizlik maaşı gibi destek fonlarına fa başvurabilirsiniz. Bu konuda ne kadar iyi bir finansal planlama yaparsanız bu süreçte maddi olarak o kadar az yıpranırsınız.
8. Kariyer Hedeflerinizi Gözden Geçirin
İşsizlik süreci aslında istediğiniz kariyere ulaşmak için elinize geçmiş en iyi fırsat olabilir. Özellikle bu süreçte kariyer değişikliği yapmak istediğinize karar verebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin, eğer işinizden sizi mutlu etmediği ve sizi strese boğduğu için ayrıldıysanız yeni mesleki kariyer fırsatları için yeni kurslara ve eğitimlere katılabilirsiniz. Bu süreci bu şekilde olumlu bir hale getirirseniz işsizlik süreci sizin için olumsuz ve kötü bir süreç değil; kendinizi bulduğunuz ve geliştirdiğiniz bir tatil olacaktır.
9. Sahip Bilgi ve Yeteneklerinizi Sıralayın
İşsizlik sürecinde iş ararken size en çok yardımcı olan hususlardan birisi yetenek ve yetkinliklerinizi kendinize hatırlatmak olacaktır. Bu süreci kendinizi keşfettiğiniz ve beceri ve yeteneklerinizle sizin için en uygun olan iş ilanlarına ulaştığınız bir sürece dönüştürebilirsiniz. Yine yetenek ve becerilerinizi arttırmak için bu süreçte online eğitim ve kurslara katılabilir; elde ettiğiniz sertifikaları CV’nize ekleyerek CV’nizi daha profesyonel ve özel bir hale getirme şansına sahip olabilirsiniz.
10. CV’nizi Güncelleyin
İş başvurusunda bulunacaksanız en önem vermeniz gereken konu CV’niz olacaktır. Günümüzde artık ne kadar iyi bir aday olduğunuza CV’nizdeki bilgilere göre karar verilir. Bu nedenle, ister iş hayatına ilk kez atılmış olun, ister işten çıkıp yeni bir iş arıyor olun her zaman kendinizi iyi bir şekilde anlatmanız gerekir. Aynı zamanda CV’nizde kendinizi iyi ifade etmeniz kadar, CV’nizin özgün ve profesyonel görünmesi, açık ve net olması gerekir. CV’nizi profesyonel, etkileyici ve rakiplerinizi gölgede bırakacak şekilde hazırlamak istiyorsanız cvmaker adresinde aradığınız rehberliğe ulaşabilirsiniz! Dakikalar içerisinde CV’nizi oluşturabilir ve iş pozisyonlarına başarılı bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
Kaynak: www.cvmaker.com.tr