Dul aylığı bağlama işlemi için Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilmesi ve gerekli evrakların temin edildikten sonra başvurunun tamamlanması beklenmektedir. Dul maaşı almak için belirli kriterler yönergeye eklenmiştir ve bu kriterler kapsamında dul maaşı verilmektedir. Başvuru yapacak kişinin ilgili kriterler ile uyum içinde olması beklenmektedir. Dul maaşı eşi vefat eden kişilere verilmektedir ve bu süreç ile Sosyal Güvenlik Kurumu ilgilenmektedir. Dul maaşı desteğinden sadece kadınlar değil aynı zamanda erkekler de yararlanabilmektedir. Dul maaşı desteği almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir.
Dul Maaşı Nedir?
Dul maaşı; eşini kaybeden kadın ya da erkeğe verilen bir yardımdır. Bu yardım Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından sağlanmakta olup Sosyal Güvenlik Kurumu süreç ile ilgilenmektedir. Dul maaşı, eşini kaybedenlere verilen bir maaş olup belli dönemler için verilebildiği gibi hayat boyunca da verilebilmektedir. Kişinin sigortalı olarak çalışıp çalışmama durumu da bu konuyu etkileyen unsurlar arasında bulunmaktadır. Dul maaşı ayrıca çocuklara da yatabilen bir destektir. Çocuklar 25 yaşına gelene kadar dul maaşı ödeneğinden yararlanabilmekte ve kendi adlarına yatan maaşı kullanabilmektedir.
Dul Maaşı Nasıl Kesilir?
Dul maaşı kesintisi yaşamamak isteniyor ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartlara uyum gösterilmesi gerekmektedir. Eğer kişi Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmaya başlar ise dul maaşı kesilebilmektedir. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR gibi destek türleri de bu kapsama girmektedir. Eğer aylık eşe değil de erkek çocuğa yatıyor ise maaş kesintisi yaşamaktadır. Ancak dul maaşını eğer kız çocuğu alıyor ise Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir iş yerinde sigortalı olarak çalışsa dahi (BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı da dahil olmak üzere) dul maaşına yönelik herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Dul Maaşı Başvuru Evrakları Nedir?
Dul maaşı başvuru belgelerinin tamamlanıp Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Dul maaşı başvurusu sırasında istenen evraklar şu şekildedir;
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Bağlı bulunulan Nüfus Müdürlüğünden alınması gerekmekte olup ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. E- Devletten alınan belgeler kabul edilmemektedir.)
- Kimlik bilgilerine istinaden hazırlanacak olan kimlik bilgi formu (Nüfus Müdürlüğünden temin edilebilmektedir.)
- Dul eş yerine yetim çocuk başvuru yapacak ise öğrenci olduğunu kanıtlayan öğrenim belgesi
- Kimlik kartı fotokopisi
- 3 tane vesikalık fotoğraf
- Muhtaçlık belgesi (muhtardan temin edilebilmektedir.)
- Vefat eden kişiye dair temel bilgilerin yer aldığı evraklar
Dul Maaşı Başvuru Şartları Nedir?
Dul maaşı başvuru şartları şu şekildedir;
- Ölen kişinin ölüm tarihi öncesinde en az 5 yıllık bir Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışması gerekmektedir.
- 5 yıllık çalışma içerisinde en az 9 bin günlük prim ödemesinin yapılması.
İstenen şartlar arasında yer almaktadır. Vefat eden kişinin prim borcu olmamasına da dikkat edilmektedir.
Kaynak ve daha fazlası: https://www.ssk.biz.tr/dul-maasi-ne-kadar-2018/