Anasayfa > Genel > Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hisse senedi konusunda uzman olanlar, kaybetmeyi göze alamayacağınız parayla yatırım yapmamanız konusunda çok ciddi uyarılarda bulunmaktadır. Hisseleri satın almadan önce her zaman bir şirketi araştırdığınızdan emin olun. Çeşitlendirmeyi uygulayın; bu, nakit paranızı tahviller ve mevduat sertifikaları gibi farklı yatırım türleri arasında dağıtmak anlamına gelir. Farklı sektörlerdeki şirketlerin hisse senetlerine sahip olmak da çeşitlendirme olarak kabul edilir.

REKLAM

Örneğin, bir kamu kuruluşunun hisselerine sahipseniz, tüm yumurtalarınızın tek bir sepette olmasını önlemek için bir sağlık hizmetleri firmasından hisse satın almayı düşünebilirsiniz. Bu sayede bir alanda yaşanan düşüşten diğer alanda ki hisse senetleriniz etkilenmez. Kamu kuruluşunda değer kaybederken, sağlık hizmetleri firmasından elde edeceğiniz kar sayesinde zararınızı minimize etmiş olursunuz.

Bir iş kurmak, hisse senetlerini satın alma sürecinde olduğu gibi dikkatli bir değerlendirme gerektirir. Kesin olmayan bir şekilde hisse senedi satın almak, bir şirketin parçası olmayı gerektirmez. Hisse senedi satın alma sürecine aşina olmayanlar için, yatırım dünyasına girmek ürkütücü olabilir. Neye dikkat etmeniz gerektiğini bilerek, hisse senedi satın alma odağınızı hızla daraltabilirsiniz. Stok satın almadaki önemli faktörler arasında stok türleri, kazanç türleri ve yatırım zaman çerçevesi yer alır.

Stok Türleri

Bazıları piyasaya, diğerleri fiyata ve daha fazlası getiri türüne göre bölünmüş çeşitli hisse senedi türleri mevcuttur. Diğerlerinin yanı sıra büyük / pahalı hisse senetlerine, küçük / ucuz hisse senetlerine, teknoloji hisse senetlerine, tarım stoklarına, büyüme stoklarına veya değer stoklarına yatırım yapabilirsiniz. Farklı pazarlardaki hisse senetlerinin değerini ve bulunabilirliğini anlamak, inanılmaz derecede önemli olduğunu kanıtlıyor. Hisse senetlerinin çeşitlendirilmesi veya birçok piyasadan veya sektörden hisse satın alınması, yatırımcıların zarara karşı korunmasına yardımcı olur. Yatırımları bir dizi alana yaymak birinde başarısız olursa, yatırım sermayenizin tamamını kaybetmeyeceğiniz anlamına gelir.

Kazanç Türleri

Hisse senetleri, temettüler ve sermaye kazançları yoluyla iki şekilde öder. Temettüler, bir şirketin tüm sahiplerine, genellikle üç ayda bir veya yıllık olarak ödenen şirket kârının bir kısmını oluşturur. Sermaye kazançları, bir hissenin gerçek değeri yoluyla kazanılan parayı oluşturur. Örneğin, bir hissenin hisselerini 20 dolardan satın alırsanız ve bunları 30 dolardan satarsanız, sermaye kazancınız hisse başına 10 dolara eşittir. Hisse senedi satın alırken, bir şirketin hisselerinin değerinin yükselmesine veya düşmesine ve ilgili temettülere dikkat edin. Şirket hisse senetleri yavaş ama istikrarlı bir büyüme yaşıyorsa ve işletme cömert temettüler ödüyorsa, hızlı büyüyen ancak marjinal temettü ödemelerine sahip bir şirkete yatırım yapmaktan çok birleşik temettü ve sermaye kazançlarından daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Kazançları takip ederken, bir hisse senedinin Fiyat-Kazanç oranı gibi faktörlere dikkat edin.

Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Yatırımlar

Hisse senetleri kısa vadede ve uzun vadede değer kazanır ve değer kaybeder. Bazı yatırımcılar, birkaç aylık bir süre içinde fiyatı önemli ölçüde yükselen hisse senetleri satın alır ve hisse senetleri zirve fiyatına ulaşmadan ve düşmeye başlamadan önce bunları satmaya çalışır. Bu uygulama ivme veya trend satın almayı oluşturur. Yeterince uzun bir zaman diliminde, ani yükselişler ve düşüşler önemsiz hale gelir ve bir hissenin gerçek uzun vadeli değeri ortaya çıkar. Örneğin, A Şirketindeki hisselerin Ocak ayında 10 $ ‘dan satıldığını varsayalım. Ocak ve Mart arasında, hisse başına 10 ABD Dolarından 25 ABD Dolarına yükseldi. Ağustos ayına kadar bu hisse senedi 7 dolara satılıyor. Ağustos ve Aralık arasında, hisse senedi, 15 $ ‘a yerleşmeden önce, değer olarak 7 $’ dan 12 $’a 9 $’a değişir. Hisse senedini Ocak ayında satın aldıysanız, bu arada meydana gelen dalgalanmalardan bağımsız olarak yatırımınız Aralık ayına kadar hisse başına 5 dolar artar.

Hisse senedi fiyatları düştüğünde, bazı tedirgin yatırımcılar satmak ister. Bu iyi bir fikir olmayabilir, çünkü uzun vadede hisse senetlerini elinde tutan insanlar, diğer yatırımları satın aldıklarından daha yüksek getiri elde etme eğilimindedir. Bu konuda yorum yapan uzmanlar, karar vermeden önce bir hisse senedinin neden düştüğünü bulmanızı tavsiye ediyor. Uzmanlara göre tüm piyasada düşüş gerçekleşiyorsa, bu hisse senedi satmak için bir neden değil. Pazar her zaman yön değiştirir. Bunun yerine, satış yapmadan önce şirketin ve sektörünün gelecekteki beklentilerini değerlendirin.

Hisse Senedi Fiyatını Etkileyen Faktörler

Nihayetinde, hisse senedinin değeri fiyatında yatmaktadır. Bir hisse senedini satın aldıktan sonra fiyatı yükselirse, para kazanırsınız, bir hisse düşerse para kaybedersiniz. Hisse senedi satın alırken hem şimdiki, hem gerçek zamanlı hem de tarihsel olarak hisse senedi fiyatını etkileyen faktörlere dikkat edin. Hisse senedi fiyatını, ekonomik faktörleri, piyasa faktörlerini ve şirkete özgü faktörleri üç ana faktör etkiler. Bazı hisse senedi türleri, belirli ekonomi türlerinde iyi performans gösterirken diğerleri göstermeyebilir. Bir şirketin karlılığı ve ürünlerine yönelik pazar talebi, şirketin rakiplerine göre değeri ve karlılığı gibi hisse senetlerinin değerini de doğrudan etkiler. Öngörülen zararları veya tarihsel olarak düşen değeri olan bir şirkette asla hisse satın almayın ve her zaman böyle bir şirkette satın alınan hisse senetlerini hemen satmayın.

Yardım almayı unutmayın

Bununla birlikte yatırım ve paralarınızı değerlendirme konusunda size yardımcı olacak izinli yatırım platformlarından faydalanabilirsiniz. Hangi alanda olursa olsun yapacağınız yatırımlarla ilgili fikir almak ve adımlarınızı daha sağlam atmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yatırımlarınızı değerlendirmede ve yatırımlar arasında ki karşılaştırmalarda başarılı sonuçlar almanız kaçınılmaz olacaktır. Bu sayede oldukça başarılı sonuçlar elde edecek ve yatırımlarınızı kolay bir şekilde daha değerli bir hale getirebileceksiniz.

Kaynak: www.trusted-broker-reviews.com

REKLAM

İlginizi çekebilir

şirket ve ünvan seçimi

Şirket Kuruluşları ve Ünvan Seçimi

Şirket kuruluşları: Bir şirket kurmaya karar verdiyseniz ilk olarak şahıs şirketi mi, yoksa sermaye şirketi mi kuracaksınız onu belirleyin. Şahıs şirketi daha küçük ve tamamen sizin adınıza açılacak olan bir şirkettir (Hakan GİRGİN reklam hizmetleri). Sermaye şirketleri ise daha büyük çaplı ve istediğiniz ismi koyabileceğiniz şirket türleridir (GİRGİN reklam ve tanıtım limited şirketi). Şirket ünvanları: Hangi şirketi kuracağınıza karar verdiyseniz kuracağınız şirketin ünvanı seçmeniz gerekecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.